====== Lecția 7: Recapitulare bucle, condiții și operatori (Khan) ====== În lecția aceasta ne vom reaminti ce concepte de programare am învățat folosind Khan! === Concepte importante === == Operatori == De exemplu, ''==='', adică ''egal cu'' sau ''>='', adică ''mai mare sau egal cu''. Tu poți da alte exemple? == Condiții == Condițiile reflectă valoarea de adevăr a unui fapt, cum ar fi următorul exemplu: ''dacă este iunie, este cald''. Care este condiția și care este consecința? Condiția este ''dacă este iunie'', iar consecința, adică ceea ce se întâmplă dacă este adevărată condiția este ''este cald''. Te poți gândi când nu este adevărat ce am zis mai sus? Pentru țările din emisfera sudică nu va fi corect ce am spus mai sus: trebuie să spunem ''dacă este iunie și suntem în România, este cald'' iar ''dacă este iunie și suntem în Australia, este rece''. Cum poți scrie **și** în Khan? == Bucle == Buclele repetă anumite acțiuni cât timp o condiție este îndeplinită. Ce bucle ai folosit? Poți scrie ''while'' și ''for'' echivalent? ===== Form ===== Completează formularul de la link-ul următor **individual**! ===== Exerciții ===== Autentifică-te pe [[https://www.khanacademy.org/|https://www.khanacademy.org/]] cu contul personal și nu uita să dai un nume sugestiv programului tău și să îl salvezi pentru a-l putea regăsi mai târziu! ==== Exercițiul 1: Desenează peisajul cu o buclă! ==== Completează programul de la [[https://www.khanacademy.org/cs/m7_l6/5765813259730944|https://www.khanacademy.org/cs/m7_l6/5765813259730944]] astfel încât să folosești o buclă while sau for și să afișezi următorul desen: {{:module:07-bucle-in-programare:m7_l6.png?300|}} Poti copia conținutul din program sau poți da click pe **Save as a spin-off** pentru a-l salva printre programele tale! ==== Exercițiul 2: Funcţii pentru apăsarea mouse-ului ==== Urmăreşte cu atenţie următorul program:

M7_L6_mousePressed

Made using: Khan Academy Computer Science.

Încearcă să-l modifici astfel încât: prima dată când dai click se afişează **0**, apoi a doua oară când dai click se afişeză **1**, apoi **2**, apoi **3** şi tot aşa exact ca în următoarea imagine: ---- {{ :module:07-bucle-in-programare:clock_boy.png?direct&300 |}} ==== Exercițiul 3: Funcţii pentru apăsarea tastelor ==== Pentru apăsarea tastelor avem următoarele denumiri: UP(sus), DOWN(jos), LEFT(stânga), RIGHT(dreapta). Pentru a verifica dacă tasta UP a fost apăsată vom folosi următoarea instrucţiune ''if (keyIsPressed && keyCode===UP) { doSomething(); }'' Semnificaţia ei este următoarea: dacă tastatura a fost apăsată **şi** dacă tasta apăsată este UP atunci execută ceva. Haide să ne uităm pe următorul exemplu! La final, va trebui să completezi mişcarea lui Mr Pink şi pentru restul săgeţilor.

M7_L6_keyPressed

Made using: Khan Academy Computer Science.

==== Bonus: Cloud Party ==== Acum joacă-te cu următorul progrămel si pune norişorii să se mişte. Ai grijă să nu îţi iasă din ecran.

CloudParty

Made using: Khan Academy Computer Science.

==== Jocuri distractive pentru acasă ==== Încearcă să faci ceva asemănător cu imaginea de la [[http://lostgarden.com/uploaded_images/BlockRPGMockup-772331.jpg|RPG]] Construieşte un progrămel care la fiecare apăsare de mouse afişează un număr random de la **1** la **100** Construieşte un progrămel care pornind de la o valoare aleasă de voi la fiecare apăsare de taste (UP/DOWN) micşorează/măreşte variabila cu 1. Dacă avem valoarea 10, apăsând pe UP va deveni 11, apăsând pe UP va deveni 12, apăsând pe DOWN va deveni 11