Cuprins

Lecția 2: Google Drive. Google+: Comunitatea DK

În această lecție vom învăța cum să folosim Google Drive.

Înainte de a începe exercițiile din lecția curentă, nu uitați să chemați trainerul pentru a se uita pe exercițiile pe care voi le-ați rezolvat acasă.

Folosiți browser-ul Chrome instalat săptămâna trecută.

1. Verificarea temei și recapitulare

Citiți cu atenție cerința. Aveți grijă unde se cere folder și unde se cere fișier.


1. În folderul Digital Kids de pe Desktop, faceți un nou folder cu numele Lecția 4.
2. În folderul Lecția 4, creați un fișier cu numele Recapitulare.
3. Căutați pe Dexonline definiții ale cuvântului harță. Indiciu: scrieți cuvântul cu diacritice pentru a nu-l confunda cu hartă.
4. Copiați în fișierul Recapitulare din folderul Lecția 4 una din definițiile cuvântului căutat. 5. Lăsați două rânduri libere în fișier și pe următorul rând copiați URL-ul paginii Dexonline pe care ați căutat definiția.
6. Pe bara de marcaje puneți un marcaj pentru site-ul Dexonline .
7. Căutați pe Google o imagine cu o bufniță și copiați adresa URL a imaginii în fișierul Recapitulare creat la exercițiul 2.

2. Configurare cont Google

2.1 Conectare

Conturile pe care le-ați primit le veți folosi de acum înainte pentru a vă loga pe Google și pentru a rezolva exercițiile din această lecție și nu numai.

Intrați pe Google în browser-ul Chrome. În colțul din dreapta-sus, sub bara de marcaje, observați un buton albastru pe care scrie Conectați-vă/Sign in. Faceți click pe el și conectați-vă cu numele de utilizator și parola primite la începutul lecției. Observați că după conectare, în locul unde era butonul Conectați-vă/Sign in apar numele vostru și alte câteva opțiuni.

2.2 Adăugare fotografie de profil

Faceți click pe butonul Schimbați fotografia/Change:

În fereastra care vă apare, încărcați o fotografie cu voi.

Urmăriți pe proiector indicațiile trainerului pentru a finaliza procesul de setare a fotografiei de profil.

3. Tutorial Google Drive

3.1 Ce este Google Drive?

Google Drive este o colecție de aplicații online, asemănătoare suitei Microsoft Office (Word, Excel, PowerPoint, etc), care ne ajută să creăm documente, foi de calcul sau prezentări pe care putem lucra împreună cu colegii, în același timp, chiar dacă ei se află la alt computer.

Deschideți un tab nou sau intrați pe Google. Din colțul din dreapta-sus, faceți click pe pictograma pentru aplicații

Din meniul care apare, alegeți opțiunea Drive

În pagina care se deschide, în partea stângă, observați două butoane roșii, alăturate. Faceți click pe cel pe care scrie Creați/Create. Vi se va deschide un meniu cu mai multe opțiuni: Dosar/Folder, Document, Prezentare/Prezentation, Foaie de calcul/Spreadsheet, Formular/Form, Desen/Drawing. Alegeți să creați un Dosar/Folder. În fereastra apărută introduceți numele Lecția 4 și apăsați Creați/Create. Observați apariția lui.

Faceți din nou click pe butonul roșu din stânga, Creați/Create, dar de data aceasta alegeți să creați un Document. Observați că se va deschide un document gol într-un tab nou. Inițial, numele implicit al documentului este Document fără titlu/Untitled document. Documentul se salvează automat dacă scriem în el sau îl redenumim. Faceți click în colțul din stânga-sus, acolo unde scrie Document fără titlu/Untitled document, și puneți-i numele Exercițiul 1. Apăsați OK. Ce schimbări ați observat că s-au produs?

În primul rând, numele s-a schimbat în conformitate cu cel introdus de voi. Pe bara de meniu observați un mesaj de confirmare de forma: Toate modificările salvate în Drive. În dreptul noului nume, observați acum o steluță și pictograma gri a unui dosar. Mergeți înapoi în tab-ul Discul meu/My Drive și observați apariția documentului, având acum numele setat de voi. Pentru a muta documentul într-un folder sunt trei posibilități:

* 2. Din tab-ul Discul meu/My Drive, bifați pătrățelul din dreptul numelui documentului. Observați apariția a 5 butoane deasupra documentului. Faceți click pe al doilea buton, cel reprezentând pictograma gri a unui dosar. Alegeți dosarul dorit și faceți click pe Mutați/Move.

3.2 Formatare text

Tutorial

Deschideți documentul Exercițiul 1 creat anterior. Observați care sunt componentele unui document:

3.3 Exerciții Google Drive

4. Tutorial Google+. Comunitatea Digital Kids

4.1 Ce este Google+

Google Plus (Google+) este o rețea de socializare.

4.2 Exercițiu Google+

Vom învăța să adăugăm comentarii.

* Observați mesajele postate de colegii voștri de grupă și deschideți documentele lor din Google Drive

Bonus

Vă mai amintiți de extensiile/aplicațiile de browser?

Exerciții distractive pentru acasă

Dacă sunt exerciții pe care nu le-am exemplificat pe parcursul lecției, vă rog să parcurgeți lecția înainte de a începe rezolvarea temei deoarece toate cerințele au fost explicate. De asemenea, pentru întrebări și ajutor, folosiți comunitatea Digital Kids și aveți grijă să postați toate întrebările în lista Începători modul 1 (L1M1)

  1. Intrați pe Google Drive. În folderul Digital Kids creați un nou document.
  2. Denumiți documentul Pasiuni.
  3. Creați o listă ordonată cu lucrurile pe care le faceți cu plăcere.
  4. Adăugați un tabel cu 4 coloane și minim 2 linii pentru câteva sporturi/activități care vă plac.
    1. Colorați capul de tabel în ce culoare doriți
    2. Adăugați poze reprezentative pentru sporturile alese (căutați pe Google o poză cât mai interesantă!). Tabelul ar trebui să arate așa:
  5. Adăugați drept colaboratori pe trainerii voștri și dați-le drept de vizualizare a documentului.
  6. Scrieți un paragraf în document despre una dintre pasiunile voastre. De exemplu, dacă vă place să citiți puteți scrie despre o carte recent citită sau preferată.
    1. Textul ar trebui să fie aliniat stânga-dreapta.
  7. Salvați documentul sub formatul PDF pe calculatorul vostru, în folderul Lecția 4 din folderul Digital Kids de pe Desktop.