În această lecție vom învăța cum să ne configurăm browser-ul și să căutăm informații pe Internet.
1. În folderul Digital Kids de pe Desktop, faceți un nou folder cu numele Lecția 3.
2. În folderul Lecția 3, creați un fișier cu numele Recapitulare.
3. În fișierul creat la exercițiul 2, folosind diacritice, scrieți, pe linii separate, răspunsurile la următoarele întrebări:
Indiciu:
Tasta1 este una din următoarele: {Shift, Ctrl, Alt Gr, Enter}.
Tasta2 este una din următoarele: {C, V, X, A}
4. Arhivați fișierul Recapitulare din folderul Lecția 3 într-o arhivă cu numele Exercitiul 4 și cu extensia zip. 5. Intrați pe site-ul Browserul Chrome și descărcați aplicația Google Chrome (click-stânga pe butonul ).
Așadar, un browser este o aplicație cu care navigăm pe Internet.
La ultimul exercițiu recapitulativ ați instalat browserul Chrome. în continuare, toate exercițiile le vom realiza folosind browserul Chrome.
URL-ul este format din 5 părți principale:
1. http://,
sau https://.
Dacă URL-ul începe cu http://, această parte este, în general, ascunsă și nu se vede
2. www.
care este opțională și unele URL-uri nu o au
3. numele adresei efective, eventual formată din mai multe cuvinte separate prin caracterul .
(punct)
4. .ro
, .com
, .org
sau altceva (se numește domeniu. Atenție! Nu confundați cu extensia unui fișier.)
5. (opțional) diverse șiruri de caractere care ne permit să fim mai specifici, toate separate prin caracterul /
(slash)
Exemplu de URL-uri:
Linkul este reprezentat printr-un șir de cuvinte, dar poate să aibă orice formă. Uneori are aceeași formă cu un URL, iar în acest caz el este o legătură spre site-ul a cărui adresă este acel URL.
Voi cum căutați informații pe Internet? Folosiți Google? Google este și el un site. Cum intrați pe site-ul www.google.ro?
În Chrome, bara de adrese este situată în partea de sus a browserului. Asta înseamnă că dacă știm URL-ul unui site, îl putem scrie direct în bara de adrese pentru a accesa acel site, apăsăm tasta Enter și ni se deschide site-ul dorit.
Atunci când accesăm un site, browserul „ține minte“ URL-ul acestuia. De aceea, când accesăm un site pe care l-am mai accesat înainte, după ce scriem în bara de adrese primele litere din URL, sub ea ne apar câteva sugestii ale unor pagini web care al căror URL-uri încep cu literele introduse de noi. Dacă printre sugestii este și site-ul dorit de noi, putem să facem click pe URL-ul lui și ne va deschide site-ul, fără să fie nevoie să terminăm de scris tot URL-ul.
* Așa cum am văzut că putem să copiem foldere și fișiere, în mod asemănător putem copia URL-uri.
Am spus că vrem să trimitem prietenilor URL-ul site-ului pe care vrem să-l arătăm. În acest caz, în loc să deschidem un Tab nou la pasul 3 și să inserăm URL-ul în el, îl putem insera într-un mesaj pe care îl trimitem prietenilor, de exemplu, pe chatul de la Facebook sau Messenger.
Pe Internet există foarte multe informații despre orice. Important este să știm cum să găsim informațiile care ne interesează.
Două site-uri utile în acest sens sunt : Wikipedia și DexOnline.
Ca să deschidem un link direct într-un alt Tab, fără să copiem URL-ul așa cum am învățat mai devreme, facem click-dreapta pe link, iar din meniul care apare alegem opțiunea Deschideți linkul într-o filă nouă (Open link in a new file).
Wikipedia este o enciclopedie online unde găsim articole despre aproape orice. Deschideți link-ul corespunzător într-un Tab nou. Observați că s-a deschis următoarea pagină, iar săgetuțele albastre din imaginea ascunsă Wikipedia
vă arată ce trebuie să faceți:
DexOnline este un dicționar explicativ al limbii române, online. Deschideți link-ul corespunzător într-un Tab nou. Observați că s-a deschis următoarea pagină, iar săgetuțele albastre din imaginea ascunsă DexOnline
vă arată ce trebuie să faceți:
Am văzut cum putem copia fișiere, foldere, chiar și URL-uri. Atunci de ce nu am putea copia și fragmente de text? Cum credeți că s-ar putea?
Imaginați-vă un fragment de text ca un URL foaaarte lung. Pașii pentru copierea unui fragment oricât de mare de text sunt aceiași ca în cazul copierii unui URL din altă sursă decât bara de adrese:
Google Translate este un site cu care putem traduce fragmente întregi de text dintr-o limbă în alta.
Pașii pe care trebuie să îi urmăm pentru a traduce un text sunt:
1. Închideți toate tab-urile pe care le aveți deschise în prezent, cu excepția celui pentru Digital Kids, și apoi deschideți alte 3 tab-uri, câte unul pentru fiecare dintre site-urile următoare: Google, Wikipedia, Google Translate .