Unelte utilizator

Unelte site


module:07-bucle-in-programare:lectia-04

Diferențe

Aici sunt prezentate diferențele dintre versiunile selectate și versiunea curentă a paginii.

Link către această vizualizare comparativă

Both sides previous revision Previous revision
Next revision
Previous revision
Last revision Both sides next revision
module:07-bucle-in-programare:lectia-04 [2014/04/04 23:25]
teobaluta [For]
module:07-bucle-in-programare:lectia-04 [2016/02/27 18:34]
andreea șters
Linia 1: Linia 1:
-====== Lecția ​4: Bucle în Khan ======+====== Lecția ​5: Bucle în Khan ======
  
 Cum facem o acțiune repetitivă în Scratch? Folosim bucle, fie că erau //**repetă mereu**//, adică''​forever''​ sau //**repetă de x ori**//, adică ''​repeat <x> times''​ sau //**repetă cât timp <​condiție>​**//,​ adică ''​repeat until <​condition>''​. Khan ne oferă mecanisme asemănătoare. De exemplu, am folosit până acum acțiunea sau funcția ''​draw''​. ''​draw''​ este ca o buclă ce se repetă mereu. Instrucțiunile ce se găsesc în interiorul lui ''​draw''​ se vor repeta mereu și astfel putem crea animații. Cum facem o acțiune repetitivă în Scratch? Folosim bucle, fie că erau //**repetă mereu**//, adică''​forever''​ sau //**repetă de x ori**//, adică ''​repeat <x> times''​ sau //**repetă cât timp <​condiție>​**//,​ adică ''​repeat until <​condition>''​. Khan ne oferă mecanisme asemănătoare. De exemplu, am folosit până acum acțiunea sau funcția ''​draw''​. ''​draw''​ este ca o buclă ce se repetă mereu. Instrucțiunile ce se găsesc în interiorul lui ''​draw''​ se vor repeta mereu și astfel putem crea animații.
Linia 9: Linia 9:
 ==== Recapitulare 1: Condiții ==== ==== Recapitulare 1: Condiții ====
 În exercițiul recapitulativ de mai jos, vei găsi comentarii ce trebuie să faci. Completează instrucțiunile ''​if''​ cu condițiile potrivite pentru a afișa un singur cristal în funcție de ce număr este ales la întâmplare. În exercițiul recapitulativ de mai jos, vei găsi comentarii ce trebuie să faci. Completează instrucțiunile ''​if''​ cu condițiile potrivite pentru a afișa un singur cristal în funcție de ce număr este ales la întâmplare.
 +
 +<note important>​În Khan, operatorul "​ȘI"​ este ''&&'',​ iar operatorul "​SAU"​ este ''​||''​. De exemplu, dacă vrem să verificăm că un număr este între 2 și 3, scriem ''​if (numar > 2 && numar < 3) {...}''</​note>​
  
 <​html>​ <​html>​
Linia 16: Linia 18:
 ==== Recapitulare 2: Variabile și Animație ==== ==== Recapitulare 2: Variabile și Animație ====
  
-Ai făcut data trecută variabile și animație. ​Momenta ​programul de mai jos nu funcționează. Completează-l astfel încât să se miște mașina.+Ai făcut data trecută variabile și animație. ​Momentan ​programul de mai jos nu funcționează. Completează-l astfel încât să se miște mașina.
  
 Ai deja variabilele pe care trebuie să le pui în loc de semnul întrebării ''?''​ și să decomentezi:​ Ai deja variabilele pe care trebuie să le pui în loc de semnul întrebării ''?''​ și să decomentezi:​
Linia 56: Linia 58:
 Este valoarea lui ''​a''​ mai mică decât 6? **Da!** Deci ''​a''​ va fi egal cu ''​a + 2'',​ adică ''​5 + 2 = 7''​. Este valoarea lui ''​a''​ mai mică decât 6? **Da!** Deci ''​a''​ va fi egal cu ''​a + 2'',​ adică ''​5 + 2 = 7''​.
  
-=== Pasul 3: a este 7 ===+=== Pasul 4: a este 7 ===
 Este valoarea lui ''​a''​ mai mică decât 6? **Nu!** Nu mai repetăm nicio acțiune din buclă și continuăm cu următoarea instrucțiune după ''​}''​. Este valoarea lui ''​a''​ mai mică decât 6? **Nu!** Nu mai repetăm nicio acțiune din buclă și continuăm cu următoarea instrucțiune după ''​}''​.
  
-<note warning>​Deschide programele de mai jos și dă click pe butonul **Save as a spin-off**. Doar așa se vor salva programele în contul tău și poți să le vezi dând click pe "My programs"​ de la link-ul https://​www.khanacademy.org/​computing/​cs!</​note>​ +<note warning>​Deschide programele de mai jos și dă click pe butonul **Save as a spin-off**. Doar așa se vor salva programele în contul tău și poți să le vezi dând click pe "My programs"​ de la link-ul ​[[https://​www.khanacademy.org/​computing/​cs|https://​www.khanacademy.org/​computing/​cs]]!</​note>​
 ==== Tutorial 1 : Text din ce în ce mai mare ==== ==== Tutorial 1 : Text din ce în ce mai mare ====
  
Linia 106: Linia 107:
 </​html>​ </​html>​
  
-==== Tutorial 5 : Bucle echivalente ====+===== Exercițiul 2: Bucle echivalente ​=====
  
 Refă exercițiile de la tutorial 1, 2 și 3 astfel încât să folosești bucla de tip ''​for''​. Uite un exemplu de transformare:​ Refă exercițiile de la tutorial 1, 2 și 3 astfel încât să folosești bucla de tip ''​for''​. Uite un exemplu de transformare:​
Linia 149: Linia 150:
 Dacă nu ai reușit să termini lecția, rezolvă toate exercițiile și bonusurile! Dacă nu ai reușit să termini lecția, rezolvă toate exercițiile și bonusurile!
 Apoi, pornind de la bonusul 3, realizează o țintă cu multe cercuri. Acum nu va mai trebui să generezi la întâmplare (aleator) culorile, ci va trebui să alternezi culorile: o dată un cerc este alb, iar următorul va fi roșu. Folosește o buclă, fie ''​while'',​ fie ''​for''​! Apoi, pornind de la bonusul 3, realizează o țintă cu multe cercuri. Acum nu va mai trebui să generezi la întâmplare (aleator) culorile, ci va trebui să alternezi culorile: o dată un cerc este alb, iar următorul va fi roșu. Folosește o buclă, fie ''​while'',​ fie ''​for''​!
 +
 +Tema pentru ACUM constă în următoarele exerciții:
 +* Calculati cu *for* produsul primelor 7 numere
 +* Calculati cu *for* produsul primelor 5 numere pare, fără 0
 +* Calculați cu *for* suma numerelor intre 10 si 20
 +* Calculați cu *for* produsul numerelor între 5 și 11
 +* Calculați cu *while* produsul numerelor între 8 și 14
 +* Calculați cu *while* suma primelor 10 numere impare
module/07-bucle-in-programare/lectia-04.txt · Ultima modificare: 2016/02/27 20:00 de către andreea