Unelte utilizator

Unelte site


Sidebar

module:05-introducere-in-programare:lectie-01

Aceasta e o versiune anterioară a paginii.


Lecția 1: Programe simple

Bine ai venit la prima lecție din modulul „Introducere în programare“. În acest modul vei face primii pași în minunata lume a programării: programare înseamnă să creezi acțiuni (programe) pe care calculatorul să le facă automat, spre bucuria și deliciul tău, al programatorului ;-)

Te rugăm să parcurgi cu atenție secțiunile din continuare. Vom folosi site-ul http://learn.code.org/ pentru a învăța primele concepte de programare.

Secțiunea 1: Instrucțiuni simple

În această secțiune, vei folosi cele mai mici bucăți de lucru pentru a scrie un program. Aceste bucăți poartă numele de instrucțiuni. Un program este, așadar, o secvență de instrucțiuni.

Accesează link-ul http://learn.code.org/s/1/level/2 pentru a ajunge la primul nivel. La acest prim nivel va trebui să folosești instrucțiuni de mișcare („move forward“) pentru ca pasărea (angry bird) să ajungă la porc.

Lipește blocurile care referă o instrucțiune pentru a crea o secvență de instrucțiuni, adică un program. După ce le-ai lipit, apasă pe butonul „Run program“ din partea stângă.

După aceasta, ai încheiat nivelul. Apasă butonul „Continue“ din fereastra proaspăt deschisă pentru a ajunge la nivelul următor.

Rezolvă primele 5 niveluri. Trebuie să fii la nivelul 6. Apoi răspunde la următoarele întrebări:

  • Ce este o instrucțiune?
  • Ce instrucțiuni ai folosit până acum?
  • Ce este un program?
  • Cu ce diferă un program de un alt program?
  • Când începe un program? Când se termină?

Secțiunea 2: Repetiții cu număr de pași

Felicitări pentru rezolvarea primelor 5 niveluri. Vei ajunge un programator de succes, la fel ca Mark Zuckerberg, cel care a prezentat filmul de la finalul nivelului 5.

Am văzut la nivelul 5 că sunt cazuri în care o instrucțiune este repetată de mai multe ori. De exemplu instrucțiunea „move forward“ care mută pasărea o celulă în față.

Pentru a scrie mai puține instrucțiuni și a face un program mai elegant, vei putea folosi instrucțiuni de repetare. O astfel de instrucțiune este „repeat“. Instrucțiunea „repeat“ repetă instrucțiunile din interiorul său de un număr dat de ori.

La nivelul 6, vei obține blocul cu instrucțiunea „repeat“ și vei repeta de 5 ori instrucțiunea „move forward“. Pune blocul cu instrucțiunea „move forward“ în blocul instrucțiunii „repeat“ și rulează programul.

Felicitări! Ai mai făcut un nivel.

Rezolvă în continuare și nivelul 7, 8 și 9. La nivelul 9 folosește o instrucțiune „repeat“, două instrucțiuni „move forward“ și o instrucțiune de rotire. Dar în ce direcție? Gândește-te bine și creează programul.

Acum că ai terminal și aceste niveluri, te îndrepți cu pași rapizi spre a fi un programator de marcă. Până la secțiunea următoare, răspunde la întrebările de mai jos:

  • Ce înseamnă instrucțiunea „repeat 3“? Dar instrucțiunea „repeat 5“?
  • De ce folosim instrucțiuni de repetiție?
  • Dacă vrem să mergem 20 de pași înainte („move forward“) de câte instrucțiuni ai nevoie?
  • Ce se întâmplă dacă pui o instrucțiune „turn right“ (rotește la dreapta) în blocul unei instrucțiuni „repeat 4“?

Secțiunea 3: Repetiții până la un moment

  • Level 10 - 13 : repeat until

Secțiunea 4: Condiții

  • Level 14 - 17 : repeat + if

BONUS 1:

  • Bonus: Level 18 - 20

BONUS 2:

BONUS 3:

Lucru pentru acasă

  • Temă de casă pe hârtie; schemă cu blocuri/instrucțiuni.
module/05-introducere-in-programare/lectie-01.1392939960.txt.gz · Ultima modificare: 2014/02/21 01:46 de către razvan